W poniedziałek grupa starszych dzieci została podzielona na 3-osobowe zespoły, które wyłoniły spośród siebie szefów nadzorujących ich pracę. Na tablicy były wypisane polecenia do wykonania.
Każdy zespół przygotowywał farsz do mini pizzerinek, który był zawijany w ciasto francuskie. W wykonaniu liczyła się precyzja krojenia. Najdokładniej pokroiła grupa składająca się z szefa: Weroniki Kaweckiej oraz pomocników: Wiktorii Nowak oraz Julii Śliwińskiej. Reszta grup także pracowała bardzo sumiennie, jednak zabrakło dokładności, którą zaprezentowała grupa Weroniki. Natomiast we wtorek każdy z uczestników zajęć wykonywał farsz samodzielnie (indywidualna ocena umiejętności). Następnie w kolejności każdy miał możliwość utworzenia własnej pizzerinki. Podczas pieczenia uczestnicy kolorowali oraz grali w kulinarnego wisielca. Poniżej podaję przepis na wykonanie mini pizzerinek: pieczarki 5 sztuk, wędlina drobiowa 6 plasterków, ser żółty 5 plasterków (ser edam lub gouda), przecier pomidorowy około 5 łyżek, 1 ciasto francuskie świeże, jajo surowe, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Całość mieszamy do uzyskania spoistej masy. Farsz wykładamy na ciasto tak, aby krawędzie były czyste od farszu. Rolujemy roladę. Zaklejamy końce. Kroimy pizzerinki grubości kciuka dorosłego i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy koło 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Smacznego – Ela Wasylów.
Zespół Szkół Prywatnych Szkolna 13 w Goleniowie Sp z o.o.
Tel.: 91 407 10 75 Fax: 91 407 10 75 sekretariat@szkolna13.pl www.szkolna13.pl