We wtorek, 26.01.2021 r. odbyły się po reaktywacji zajęcia kulinarne. Razem z dziećmi wykonaliśmy zawijaski z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowo-porowo-serowym.
Przepis nie jest trudny, ale pozwala dzieciom na ćwiczenie techniki krojenia oraz obcowania z ciastem francuskim, które pod wpływem ciepła szybko staje się "rozlazłe". Poniżej przepis: świeże umyte pieczarki kroimy w kostkę, por umyty kroimy w półksiężyce, ser żółty kroimy w drobną kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy por, a następnie smażymy pieczarki tak, aby odparowała z nich woda. Por, pieczarki mieszamy w misce i doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładamy ser. Na wyjęte z lodówki ciasto francuskie wykładamy schłodzony farsz. Zawijamy w wielki rulon, po czym kroimy na mniejsze kawałki w wyglądzie przypominające mini pizzę. Wstawiamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 15-20 minut do zarumienienia się ciasta na złoty kolor. Idealnie smakują same oraz jako dodatek, np. do zupy cebulowej. Smacznego – Ela Wasylów.
Zespół Szkół Prywatnych Szkolna 13 w Goleniowie Sp z o.o.
Tel.: 91 407 10 75 Fax: 91 407 10 75 sekretariat@szkolna13.pl www.szkolna13.pl