Przepis na pasty do naleśników

Kolejne zajęcia kulinarne za nami. W dniu 09.02.2021 r. przygotowywaliśmy naleśniki nadziewane pastami na słono. Pasta z makreli oraz pasta jajeczna świetnie komponują się z naleśnikami.

Podane, pokrojone na małe plastry, naleśniki idealnie smakują ze świeżo zrobionym sosem tatarskim lub/i czosnkowym. Poniżej podaję przepis na obie pasty oraz sosy. Pasta z makreli: wędzona makrela, cebula czerwona, ogórek kiszony, ugotowane jajka, koperek, majonez, sól, pieprz. Makrelę dokładnie obrać ze skórki i wyjąć z niej ości, cebulę, ogórki kiszone oraz jajka drobno pokroić w kostkę, posiekać koperek i doprawić do smaku. Wymieszać widelcem i dodać majonez. Pasta ma mieć konsystencję smarowidła, aby się dobrze rozprowadzała na naleśnikach. Pasta jajeczna: ugotowane jaka, szczypiorek, sól pieprz, majonez. Jajka rozdrabniamy widelcem do uzyskania paki, dodajemy szczypior, sól i pieprz i na samym końcu majonez. Sos tatarski: ogórki konserwowe, cebula czerwona lub biała, sól, pieprz, majonez: ogórki oraz cebulę kroimy w małą kostkę, doprawiamy do smaku i dodajemy majonez. Sos czosnkowy: czosnek, śmietana 18% gęsta, sól, pieprz: Czosnek obieramy i wciskamy do naczynia przez praskę, dodajemy śmietanę, sól i pieprz, mieszamy i gotowe. Smacznego – Ela Wasylów.