Kolejne kulinaria

Kolejne udane danie na zajęciach kulinarnych, które odbyły się w dniu 14.01.2020 r. Jest nas coraz więcej!

Na wtorkowych zajęciach dzieci zrobiły pastę rybną, którą jadły na grzankach zrobionych na maśle, poznały podział tuszki krowiej oraz zapoznały się z rodzajami ryb słodkowodnych i morskich. Zdjęcia z zajęć dostępne w galerii. Poniżej przepis na pastę rybną.
Składniki:
-makrela wędzona,
- pęczek koperku,
- 4 ogórki konserwowe,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 cebula,
- majonez,
- sól, pieprz do smaku.
Makrelę obrać ze skóry i pozbawić ości. Oczyszczoną rybę rozdrobnić widelcem, podobnie postąpić z ugotowanym jajkiem. Koperek posiekać, ogórki pokroić w kostkę, cebulę zetrzeć           na tarce o dużych oczkach. Całość wymieszać i doprawić pieprzem, a później solą (ponieważ ryba jest słona). Dodać majonez partiami, aby pasta nie była zbyt luźna. Gotową pastę możemy podawać na chlebie, grzankach oraz w naleśnikach. Smacznego!!!